Karmienie pszczół na zimę. Porady i sugestie

dokarmianie pszczół

Pomimo tego, że sezon pszczeli rozpoczyna się z przyjściem wiosny, to tak naprawdę zima stanowi kluczowy okres dla dobrostanu pszczół. Jest to czas, kiedy należy zadbać o spokój tych pożytecznych owadów oraz o odpowiedni pokarm, który pozwoli im przetrwać chłodne temperatury. Pszczelarze od długiego czasu zastanawiają się, jaki jest sposób na dokarmianie pszczół, który pozwoli być im zdrowymi oraz pracowitymi w czasie trwania sezonu.

Kiedy warto rozpocząć karmienie pszczół

Podkarmianie na zimę należy rozpocząć po ostatnim miodobraniu, w połowie sierpnia. Należy do tego stosować syrop pszczelarski. Jedna rodzina powinna dostać co najmniej 10 kg cukru. Niektórzy pszczelarze decydują się na stosowanie większych ilości sięgających nawet 12-15 kg. Pszczoły należy karmić najpóźniej do połowy września. Syrop będzie przetwarzany przez stare pszczoły i będą z niego korzystać pszczoły młode, które będą wykonywać swoją pracę wiosną kolejnego roku. Późniejsze dokarmianie pszczół może spowodować, że nie będą one w stanie przetwarzać syropu, co osłabia pszczoły i powoduje, że zbyt szybko obumierają. 

W pierwszej połowie zimy owady pobierają niewielką ilość pokarmu. Od października do stycznia, czyli przez około 4 miesiące, rodzina wyjada ok. 3,5 kg pokarmu. Tyle samo ile zjada w ciągu samego lutego i marca. Dlatego ważne jest, by pszczoły miały poczucie bezpieczeństwa w pierwszej części zimy, a łatwo jest je zaburzyć, jeżeli były dokarmiane zbyt późno. Ważne w tym celu jest również zadbanie o odpowiednią wentylację oraz ocieplenie ula. 

Wiele sposobów dokarmiania i metod przygotowania syropu

Jako pokarm przeznaczony do dokarmiania pszczół stosowany jest syrop pszczelarski, a rzadziej ciasto pszczele, które raczej adresowane jest do karmienia pszczół w okresie wczesnowiosennym. Opiekunowie pasiek często wykonują syropy sami, dlatego trudno jest znaleźć odpowiednią metodę produkcji syropu oraz proporcji cukru do wody. Dlatego warto skorzystać z oferty firmy, takiej jak nasza, która w oparciu o najnowsze badania produkuje syrop pszczeli, który pomaga owadom przetrwać zimę i przygotować je do wiosennej stymulacji.