Karmienie pszczół to jedna z najważniejszych czynności, wchodzących w skład gospodarki pasiecznej. Naturalnym pokarmem dla pszczół jest miód, wytwarzany przez nie z nektaru i spadzi. Miodu spadziowego nie używa się jednak do sztucznego karmienia pszczół, ponieważ zimą ma on tendencję do krystalizacji, a w dodatku zawiera składniki, których pszczoła nie będzie w stanie strawić. W postaci pokarmu dla pszczół wykorzystuje się syrop glukozowo-fruktozowy i ciasto pszczelne. Sprawdźmy, dlaczego dokarmianie nimi pszczół jest ważne?
Karmienie pszczół ma na celu zapewnienie im odpowiedniego pożytku pyłkowego i nektarowego, zwłaszcza w okresach przerw pożytkowych. Odpowiednio duża ilość pokarmu jest warunkiem przetrwania dla pszczół i odpowiada za utrzymanie rodziny pszczelej w dobrej kondycji. Niedostateczna baza pożytkowa osłabia odporność i długowieczność pszczół, co w konsekwencji przekłada się na straty ekonomiczne dla pszczelarza. Brak pokarmu to prosta droga do śmierci głodowej pszczół. Minimalny zapas pokarmu w ulu to 5 kilogramów. Karmienie pszczół to jedyny sposób na przeciwdziałanie konsekwencjom ich niedożywienia. Proces karmienia nie tylko pozytywnie oddziałuje na pszczoły, ale także minimalizuje ich straty energetyczne, zmniejsza ryzyko zakażenia pasożytami i wspomaga zbiory miodu. Karmienie przyspiesza rozwój młodych rodzin, stymuluje czerwienie i opóźnia proces starzenia się pszczół. Dobrze odżywione pszczoły są odporne na większość patogenów i mniej podatne na rabunek i nastroje rojowe.
Bardzo ważne jest odróżnienie terminu podkarmiania od dokarmiania. Podkarmianie pszczół to czynności wykonywane wczesną wiosną, w pierwszej połowie sierpnia oraz doraźnie przez cały sezon. Celem podkarmiania jest pobudzenie pszczół do czerwienia, zwiększenie wydajności odkładów oraz pomoc w hodowli matek. Podkarmianie rozwojowe pobudza składanie jajeczek przez matkę pszczelą. W przypadku podkarmiania stosuje się syrop pszczeli w mniejszych dawkach. Sztuczne podkarmianie rozpoczyna się na 4-5 tygodni przed rozpoczęciem sezonu zbierania nektaru.
Natomiast dokarmienie to proces uzupełniania pokarmu pszczelego na zimę. Zwyczajowo dokarmianie pszczół na zimę rozpoczyna się po 20 sierpnia, ale pamiętajmy, że można do niego przystąpić tylko po skończonym ostatnim miodobraniu. Dokarmianie w tym okresie sprawia, że pszczoły letnie zdążą przygotować odpowiedni zapas pokarmu na zimę, zanim w ulu pojawią się pszczoły zimowe. Pszczoły dokarmiamy do połowy września. Do dokarmiania wykorzystuje się gęsty syrop pszczeli, który rozrabia się z wodą w stosunku 3:2 i wlewa do podkarmiaczek. W okresie przedzimowym pszczoły powinny być karmione co 2 dni. Silna rodzina pszczela powinna zostać zaopatrzona na zimę w około 18 kilogramów pokarmu. Odpowiednie przygotowanie rodziny pszczelej do zimy i karmienie ich syropami na bazie cukrów prostych to 100% pewności na przeżycie pszczół.