Jak wybrać wysokogatunkowy pokarm dla pszczół?

pszczoły

Pszczelarstwo to piękna pasja, która może przerodzić się w sposób na życie. Warto jednak pamiętać, że wymaga ona dużej wiedzy, zaangażowania i doświadczenia. Każda nasza decyzja ma przecież wpływ na żywe organizmy, czyli potrzebne i pożyteczne pszczoły. Jednym z elementów, na który warto zwrócić szczególną uwagę jest wykorzystywanie specjalnego pokarmu dla pszczół. Jaki produkt wybrać? I na jakie jego cechy należy zwrócić uwagę? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Wysokogatunkowy pokarm dla pszczół – na co zwrócić uwagę?

Podawanie pokarmu jest zalecane szczególnie w trudnych, wymagających dla pszczół okresach, takich jak zima i wiosna. Dobrze zbilansowane pożywienie sprawia bowiem, że te małe owady zachowują swoją żywotność i zdrowie, a jednocześnie zwiększają instynkt higieniczny, witalność i odporność na choroby. Co ważne, dostępne produkty są w pełni dopasowane do wielkości i tzw. potencjału rozwojowego pasieki. 

Pokarm dla pszczół to tak naprawdę szereg produktów, które występują w różnej formie i mają różne zastosowanie (dokarmianie, podkarmianie). Niektóre propozycje są tworzone na bazie hydrolizy sacharozy, wielostopniowej hydrolizy skrobi pochodzącej z ziemniaków, kukurydzy lub pszenicy.  Dwa podstawowe rozwiązania, które warto zastosować to syrop pszczelarski i ciasto pszczelarskie. Jakie są ich zalety?

Syrop pszczelarski i ciasto pszczelarskie

Syrop pszczelarski to wysokogatunkowy pokarm dla pszczół, który występuje w płynnej, łatwej do podania formie. To doskonale zbilansowana mieszanka glukozy, fruktozy oraz innych cukrów, których proporcje zapewniają lekkostrawność i bezpieczeństwo. Dodatkowo wygodna, płynna forma pozwala na szybkie podanie produktu i to bez konieczności rozpuszczania, mieszania, czy innego przygotowywania.

Jeśli szukasz dobrej jakości syropu dla pszczół wybierz nasz produkt Holger Food. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że jego kompozycja to wynik współpracy naszych specjalistów z Institut national de la recherche agronomique z Paryża, czyli najlepszym ośrodkiem badań rolniczych w Europie. Wiedza i doświadczenie zdobywane w czasie wieloletnich badań nad owadami, takimi jak m.in. pszczoły miodne i trzmiel, pozwoliły stworzyć doskonałą propozycję.  

Syrop pszczelarski Holger Food wykazuje wiele zalet m.in. odpowiednią proporcję fruktozy i glukozy, czy niską całkowitą sumę cukrów złożonych.

Innym rozwiązaniem jest ciasto pszczelarskie, czyli wysokogatunkowy pokarm w formie stałej. To połączenie starannie dobranej mieszanki cukrów prostych i dwucukrów oraz innych składników, które sprawiają, że produkt końcowy wyróżnia się naprawdę wysoką jakością. Nasze ciasto pszczelarskie może być stosowane przez cały rok, a do jego głównych zalet należy specjalnie opracowana receptura, wysoka przyswajalność i bezpieczeństwo, łatwe podawanie, a także minimalna krystalizacja.