Zakup syropu pszczelarskiego. Na co zwracać uwagę?

Skład syropów pszczelich

Naturalny pokarm dla pszczół stanowi nektar, spadź oraz miód. Jednak w pasiekach często wykorzystuje się syropy dla pszczół, zwłaszcza wtedy, gdy wytworzonego przez nie miodu jest niewiele. Nie każdy miód wytwarzany przez pszczoły będzie też korzystny dla wszystkich rodzin. Zastosowanie syropu pozwala również na zwiększenie wydajności pasiek i większe zbiory. 

Skład syropów pszczelich 

Syropy pszczelarskie stanowią połączenie cukrów prostych: glukozy i fruktozy oraz dwucukrów(zazwyczaj jest to maltoza). Przy dokarmianiu pszczół dobrze sprawdzają się pasze wyprodukowane z cukrów na bazie niemodyfikowanej pszenicy. Pszczelarze często korzystają też z cukru spożywczego, który stanowi czystą sacharozę. Należy wtedy zwrócić uwagę na stopień jej oczyszczenia, im będzie on wyższy, tym lepiej będzie on dokarmiać pszczoły. Warto przyjrzeć się zawartości fruktozy, która warunkuje przyswajalność pokarmu przez pszczoły. Nie powinna ona być niższa niż 25% w suchej masie. 

Najważniejszym czynnikiem jest jednak stosunek wody do cukrów. Powinny one stanowić ok. 75% syropu, natomiast zawartość wody nie powinna przekraczać 30%. Odpowiedni syrop pszczeli nie będzie przedwcześnie fermentować ani krystalizować.

Główne zalety stosowania syropów

Duże stężenie cukrów w syropie decyduje o tym, że mała część pokarmu magazynowana jest w organizmach owadów i zużywana na potrzeby rodziny, natomiast duża ilość odkładana w formie zapasu. Wpływa to również na zachowanie pszczół – są one spokojniejsze i lepiej przetwarzają pokarm. Syropy są wolne od mikroustrojów, które są obecne w pokarmach produkowanych samodzielnie przez pszczelarzy zawierających miód i mogą być szkodliwe dla zdrowia pszczół. Decyduje to też o tym, że syrop jest o wiele bardziej wydajny i można go przechowywać przez długi czas. Będzie on zatem odpowiednim sposobem, by zadbać o pszczoły i przygotować je do trudnego okresu zimowego.